Enkele waarheden over de energiekosten van uw airco!

Energieverbruik: een terugkerende kostenpost!

De aanschafkosten van een airco zijn niet de enige kosten die u moet maken als u een airconditioner koopt. Naast de installatiekosten zijn ook onderhoud- en energiekosten kosten die op uw begroting drukken. Aircos.nl adviseert:  neem de tijd om een goede begroting te maken zodat u niet voor verrassingen komt te staan en houd rekening met de terugkerende maandelijkse kosten zoals de energiekosten.

Wat verbruikt een aircosysteem maandelijks aan energie en wat kost dat?

Deze vraag beantwoorden is behoorlijk ingewikkeld. Er spelen vele variabelen een rol: hoe groot is de ruimte die gekoeld/ verwarmd moet worden, is het een vaste airco of een mobiele en hoe hoog zijn de energieprijzen? Een standaard antwoord is dus niet mogelijk. Wij zullen de drie bovenstaande vragen proberen te beantwoorden!

Mobiele of vaste airco? 

Algemeen wordt aangenomen dat de mobiele airco meer stroom verbruikt dan de vaste (split unit) airco. De reden voor dit hogere verbruik is de warmteafvoer via de slang door een open raam. Door dit open raam komt er weer warme lucht binnen. Het gevolg is dat de mobiele airco harder moet werken dan een split unit airco die de warmte afvoert met een binnen- en buitenunit met gesloten ramen.

Het is vrij logisch dat de energiekosten van een airco stijgen naarmate de ruimte die gekoeld of verwarmd moet worden groter is. Standaard berekeningen laten zien dat per kubieke meter die gekoeld/verwarmd moet worden 30 tot 50 Watt koelvermogen benodigd is. Is uw kamer  50 kubieke meter dan heb je een koelvermogen van 1500 tot 2500 Watt nodig. Onder koelvermogen verstaan we de capaciteit van de airco. 

Voorbeeld verder uitgewerkt:

In dit voorbeeld gaan we uit van een vaste airco: de split unit. We gaan ervan uit dat het energieverbruik per uur 1,0 kWh is en dat deze 8 uur per dag werkt gedurende 50 dagen. Dat is 8 x 50= 400 x 1,0 kWh = 400 uur. Is het tarief € 0,30 per uur dan zijn uw extra energiekosten € 120,00 per jaar!

Zou nu het stroomtarief stijgen dan stijgen ook uw energiekosten!

Nog twee opmerkingen:

Als u uw airco aanzet, zorg er dan voor dat u de warmte buiten houdt! Doe uw zonneschermen naar beneden, sluit uw gordijnen en houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten!

Kijk bij de aanschaf van uw airco naar het energielabel en laat u voorlichten!

Vrijblijvende offerteaanvraag!

Komt u er niet uit en wilt u vóóraf informatie hebben, maak dan gebruik van onze gratis vrijblijvende offerte aanvraag. 

Met één druk op onderstaande knop stuurt u al uw wensen naar diverse gespecialiseerde installatiebureaus bij u in de buurt. Zij analyseren uw wensen en nemen spoedig contact met u op. Wij benadrukken dat uw offerte geheel vrijblijvend is: geen kosten en geen verplichtingen!

Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan

 

 

Alles over airco's